Tratament naturist atacuri de panica

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

            

 Atacul de panică este reprezentat printr-un epison de frică intensă sau anxietate, o stare afectivă de nelinişte psihomotorie, o teamă nedefinită, fără un motiv exact sau cu motiv nefiresc.Simptomele unui atac de panică sunt îngrijorătoare, însă nu pun viaţa în pericol, deşi cel care le traversează are această frică.

Bătăile inimii se accentuează, apar dificultăţi de respiraţie, senzaţia de sufocare, senzaţia de pierdere totală a controlului, teama de moarte iminentă, ameţeală, confuzie, dezorientare, transpiraţia excesivă, senzaţia de detaşare de propria persoană, tremur, frisoane, greaţă. Simptomele apar brusc şi pot dura la intensitate maximă aproximativ 10 minute. Parte dintre aceste simptome se pot prelungi până la maxim 30 de minute. Dacă aceste senzaţii reapar extrem de repede, atunci se impune un control medical, existând riscul ca acestea să fie generate de o afecţiune, de o problemă organică exactă, nu de un dezechilibru emoţional.

Atacul de panică este rezultatul unei reacţii exagerate a sistemului prin care organismul uman răspunde în faţa fricii. Prin acest sistem individul este pregătit pentru a face faţă unei situaţii speciale sau pentru a se feri şi proteja în faţa unui pericol. Însă când acest sistem reacţionează în mod exagerat, apare atacul de panică. Sistemul nervos reacţioneză ca şi cum individul s-ar afla în faţa unei situaţii care îi ameninţă viaţa, frica supremă a omului.

Cauza exactă care generează apariţia atacurilor de panică nu este cunoscută. S-ar părea că aceste trăiri ar fi generate de un dezechilibru al substanţelor chimice din creier, al neurotransmiţătorilor. Evident că la baza unui dezechilibru de acest tip poate sta o stare depresivă generată de un episod tragic prin care subiectul a trecut, de durere fizică accentuată, de o tensiune nervoasă de lungă durată. S-ar părea că şi în acest caz, efectul genetic are un rol destul de mare. Un copil ai cărui părinţi au manifestat astfel de stări sau sunt depresivi, are şanse mult mai mari de a traversa ca adult episoade cu atacuri de panică, decât un copil ai căror părinţi nu prezintă astfel de antecedente.

Atacurile de panică ce generează tulburări legate de panică, pun subiectul respectiv în situaţii limită în care evită total locurile şi contextele în care a suferit un atac de panică. Astfel se instalează izolarea, teama permanentă, lipsa vieţii sociale, problemele de socializare, refuzul de a mai face activităţile cotidiene, solicitarea unei perioade de repaos total, frica de a mai ieşi din casă. Practic, individul respectiv se scoate pe sine din sistemul în care trăia până atunci.

Există şi atacuri de panică ce nu generează tulburări legate de panică. Astfel de atacuri de panică sunt determinate de anumiţi factori, cum ar fi consumul excesiv de alcool, fumatul în exces, anumite tratamente medicamentoase sau întreruperea bruscă a unui tratament, consumul de droguri, o anestezie generală, perioada de menopauză sau perioada imediat premergătoare unei naşteri.

Diagnosticare atacurilor de panică este obligatorie. Acest proces impune un control medical amănunţit prin care medicii se conving că nu este o problemă organică, că nu inima este cea bolnavă care generează aceste stări sau că niciun alt organ sau nicio altă funcţie din organism nu generează aceste simptome destul de violente.

Odată stabilit faptul că subiectul traversează atacuri de panică se poate alege modalitatea prin care se poate porni lupta cu aceste senzaţii neplăcute.

Lupta cu atacurile de panică se dă în mintea fiecăruia, aşa că ar trebuie ajutat puţin sistemul nervos, inducându-se linişte, echilibru şi calm.

Fiecare persoană care traversează astfel de episoade va decide ce fel de tratament va adopta pentru a scăpa de atacurile de panică.

Nu trebuie neapărat intervenit cu artileria grea din spectrul imens al medicamentelor, ci se poate apela şi la metode mai puţin agresive, cum ar fi tratamentul naturist pentru atacuri de panică şi alte tehnici total neagresive.

Cheia este regăsirea şi restabilirea echilibrului interior, liniştirea zbaterilor din circuitul creierului şi detaşarea de tot ceea ce a generat aceste stări neplăcute.

Pentru a reechilibra un sistem zdruncinat se poate folosi cu mare succes  un tratament naturist pentru atacuri de panică.

Alegerea unui tratament naturist pentru atacurile de panică ar trebui făcută sub îndrumarea unui specialist în acest domeniu, pentru a se evita posibilele interferenţe între anumite plante şi interacţiunea cu un posibil tratament medicamentos care vizează o afecţiune ce trebuie tratată în perioada respectivă.

Taramentul naturist pentru atacurile de panică are rolul de a lucra asupra sistemului nervos, de a induce o stare de linişte fără a acţiona agresiv asupra vreunui organ.

Printre plantele care pot ajuta în acest scop se află valeriana. Rădăcina acestei plante, transformată în pudră şi consumată câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi poate face minuni cu sistemul nervos. Cura se urmează trei săptămâni şi o săptămână pauza.

Sunătoarea este plante mult apreciată de către persoanele care aleg să-şi liniştească sistemul nervos cu ajutorul naturii. Fie consumată sub formă de ceai, fie sub formă de comprimate, efectele acestei plante se vir resimţi rapid.

Ceaiul de roiniţă este de asemenea un bun calmant, consumat cu moderaţie, o dată pe zi.

Floarea pasiunii este planta care ajută şi în cazul acestor probleme legate de dezechilibrul emoţional. Consumată sub formă de infuzie, va acţiona rapid asupra sistemului nervos, inducând o stare de linişte şi calm.

Ginsengul indian este cunoscut pentru efectele sale miraculoase asupra organismului uman. Pentru rerechilibrarea sistemului nervos se foloseşte pudra de ginseng. Se consumă o linguriţă de pudră în amestec cu un pahar de apă.

Plantele sunt folosite cu mare succes în tratamentele naturiste pentru atacurile de panică şi sub formă de aromaterapie. Folosirea uleiurilor esenţiale sub acestă formă, în încăperea în care persoana respectivă îşi desfăşoară activităţile zilnice, va avea un efect relaxant şi calmant, inducând o stare de linişte şi detaşare, micşorându-se astfel riscul  apariţiei unui atac de panică, sau reducându-i semnificativ intensitatea. Pentru aromaterapia folosită în tratamentul naturist pentru atacul de panică sunt indicate uleiurile esenţiale de muşeţel, levănţică, iasomie sau lăcrămioare.

Tot la capitolul tratament naturist se poate încadra şi alimentaţia persoanei care prezintă risc mare  de traversare a atacurilor de panică. O persoană al cărei organism prezintă un  deficit mare de magneziu, acizi graşi omega 3 şi vitamina B6 este mult predispusă dezechilibrelor afective, tensiunilor nervoase, anxietăţii, stărilor depresive şi pasajelor  incontrolabile de nervozitate. Înainte de a interveni medicamentos pentru restabilirea echilibrului, se poate apela la ajutorul alimentelor bogate în magneziu, vitamina B6 şi omega 3. Astfel meniul unei persoane predispuse atacurilor de panică ar trebui să conţină multe fructe şi legume proaspete, ulei de in şi de măsline, alune, nuci şi migdale, carne slabă de somon, macrou, sardine, păstrăv sau ton,  lactate şi cereale integrale. Fiind vorba de alimentaţie, ar trebui amintit faptul că o persoană care traversează un episod de panică se expune  unui  dezechilibru total, nivelul zahărului scade brusc, impunându-se astfel o alimentaţie repartizată pe mese mici cantitativ, dar dese. Practic, consumul la care este supus organismul după un atac de panică, ar trebui repede înlocui prin alimentaţie, evitându-se stările de slăbiciune şi somnolenţă.

Tot în cadrul tratamentului naturist pentru atacul de panică se pot încadra şi alte tehnici şi metode prin care se diminuează riscul instalării acestor stări.

Aici poate fi amintită meditaţia, capacitatea persoanei respective de a se detaşa de problemele şi contextele care generează apariţia unui atac de panică. Acestă procedură este destul de greu de efectuat fără un antrenament în prealabil, însă se poate apela la îndrumarea unui specialist, unui cunoscător al acestor tehnici cu ajutorul cărora se pot induce stări de linişte şi detaşare.

Odată cu meditaţia se pot efectua exerciţii fizice ce au rolul de a reechilibra energetic şi de a desface şi ellibera nodurile energetice ce pot fi cauza instalării unei stări de panică nejustificată.

Practicarea sportului este şi aceasta o metodă foarte eficientă de inducere a stării de bine şi de liniştire a sistemului nervos. Practicat moderat, fără consum excesiv de energie, sportul va genera cantitatea suficientă  de endorfine care va ajuta persoana în cauză să evite un nou atac de panică.

Masajul, reprezentat prin tehnici  de presopuncută şi reflexoterapie, poate activa centrii nervoşi care au capacitatea de a induce echilibrul şi normalitatea la nivelul sistemului nervos.

Tratamentul naturist pentru atacurile de panică poate avea rezultate mulţumitoare dacă este aplicat cu perseverenţă, dacă se combină cu psihoterapie şi dacă este susţinut de dorinţa persoanei în cauză de a se vindeca, termen exagerat, deoarece atacul de panică nu este o boală. Atacul de panică este modalitatea prin care psihicul uman alege să-şi exprime neliniştea, frica şi anxietatea în faţa unor situaţii, iar cu multă perseverenţă şi încredere se poate diminua semnificativ, ajungând chiar până la dispariţia definitivă a acestor episoade.

Prin recăpătarea încrederii în sine, prin acceptarea unui astfel de episod de panică şi prin deschiderea în faţa tratamentului naturist, oricine se poate vindeca de „atacuri de panică”.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *