Palpitațiile și atacul de panică

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mulți oameni suferă de palpitații în timpul unui atac de anxietate. Această lovitură a bătăilor inimii vă poate face să vă simțiți ca și cum ați suferi un atac de cord. Vestea bună este că palpitațiile inimii nu sunt adesea grave și nu semnalează o preocupare pentru sănătate.

despre atacuri de panica

Palpitațiile au fost descrise în numeroase moduri. Palpitațiile vă fac să simțiți că inima bate prea tare sau prea repede. Puteți observa palpitații ale inimii în piept sau gât. Ele pot fi deranjante sau înspăimântătoare. De obicei, acestea nu sunt grave sau dăunătoare și, deseori, dispar singure. De cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de stres și anxietate sau pentru că ați băut prea multă cofeină, nicotină sau alcool. Acestea  pot apărea și în sarcină. În cazuri rare, palpitațiile pot fi un semn al unei afecțiuni cardiace mai grave. Deci, dacă aveți palpitații cardiace, consultați-vă medicul.

Inima este o pompă electrică în două etape, a cărei funcție este de a circula sânge în organele și țesuturile corpului. Sistemul electric al inimii permite mușchiul inimii să bată în mod coordonat pentru a maximiza puterea de pompare a ventriculilor, camerele inferioare ale inimii și pentru a vă asigura că există o cantitate adecvată de sânge care trebuie pompată.

Camera superioară a inimii, numită atria (singură = atriu), colectează sânge din organism și plămâni și o pompează în ventricule. Trebuie să existe o întârziere scurtă pentru a permite ventriculelor să umple și apoi să pompeze sângele înapoi în corp și plămâni pentru a finaliza ciclul. Sistemul electric al inimii permite acest lucru, astfel încât fiecare cameră a inimii să bată (contracte sau stoarce) atunci când se presupune că aceasta se întâmplă.

Nodul sinoatrial (nodul SA) este o colecție de celule speciale încorporate în mușchiul inimii din atriul drept. Acestea acționează ca stimulatorul cardiac pentru inimă, generând un impuls electric de la 60 la 80 de ori pe minut. Acest semnal este transmis la toate celulele musculare atriale astfel încât să poata acționa în același timp și să pompeze sângele de la atrium la ventricul, prima jumătate a unei bătăi a  inimii. În același timp, un impuls electric este trimis la nodul atrioventricular (nodul AV), situat în joncțiunea dintre atriu și ventricul. Nodul AV acționează ca o cutie de joncțiune electrică și întârzie semnalul electric pentru o fracțiune de secundă, astfel încât ventriculul să poată umple sângele din atrium. Apoi transmite semnalul către toate celulele musculare ale ventriculului, astfel încât acestea să poată fi focalizate împreună într-un mod coordonat și să genereze a doua jumătate a bătăilor inimii care pompează sângele în organism.

Fiecare celulă musculară are potențialul de a genera un semnal electric care se poate răspândi în afara căilor normale de conducere care pot sau nu pot genera o bătaie a inimii. Dacă nodul SA nu funcționează, alte celule din atriu încearcă să genereze o bătăi de inimă. Dacă și ei ar eșua, nodul AV poate acționa ca un stimulator cardiac, dar de obicei generează un semnal la numai 40 de bătăi pe minut. În cazul în care nodul AV ar eșua, de asemenea, ventriculul în sine poate genera propriul semnal electric ca o copie de siguranță finală, dar numai la aproximativ 20 de bătăi pe minut.

Un atac de panică este o experiență oribilă și terifiantă, dar nu este în niciun caz “periculos”. Tulburarea de panică este de fapt o reacție fizică naturală care are loc în afara contextului. De exemplu, atunci când simțim că supraviețuirea noastră este într-un fel amenințată, toate mamiferele au un răspuns instinctual de a lupta sau de a fugi. Acest răspuns produce o creștere bruscă a adrenalinei, însoțită de sentimente puternice de anxietate și de panică și de o dorință foarte intensă de a fugi sau de a scăpa de situația sau împrejurările înspăimântătoare. Este interesant faptul că intensitatea reacției și dorința puternică de a fugi sunt lucruri care ar asigura supraviețuirea dacă ați fi cu adevărat în pericol. Fluxul de adrenalină și fluxul de sânge suplimentar care rezultă vă mărește puterea și conștientizarea pericolului. Această “conștientizare” extraordinară a pericolului perceput poate provoca, printre altele, tot felul de sentimente, cum ar fi amețeli, greață, hiperventilație, palpitații ale inimii, confuzie, lipsă de control, lipsă de realitate, palme transpirabile, tremurături și transpirații. În timpul unui atac de panică, corpul trece prin aceleași procese fizice ca și în cazul în care ați fi în pericol real. DIFFERENȚA, desigur, este că, deși simțiți că sunteți în pericol, nu sunteți cu adevărat. Că suferiți atacuri de panică – fără să știți de ce – face doar situația mult mai înfricoșătoare. Din cauza acestor sentimente de panică, este foarte comun să “inventați” sau să atribuiți un pericol pentru simptomele corporale însoțitoare. Amintiți-vă, totuși, că acestea nici nu au existat vreodată ca urmare a unui atac de panică.

Cauzele apariției palpitațiilor. Acestea pot fi multe. De obicei, palpitațiile sunt fie legate de inimă, fie cauza este necunoscută. Printre cauzele legate de inimă se numără:

-Emoții puternice, cum ar fi anxietatea, teama sau stresul. Acestea se întâmplă adesea în timpul atacurilor de panică.

-Activitate fizică viguroasă

-Cafeină, nicotină, alcool sau droguri ilegale, cum ar fi cocaina și amfetaminele

-Condiții medicale, inclusiv boala tiroidiană, un nivel scăzut al zahărului din sânge, anemie, scăderea tensiunii arteriale, febră și deshidratare

-Modificări hormonale în timpul menstruației, în timpul sarcinii sau chiar înainte de menopauză. Uneori, palpitațiile în timpul sarcinii sunt semne ale anemiei.

-Medicamente, inclusiv pilule de dietă, decongestionante, inhalatoare de astm și unele medicamente utilizate pentru prevenirea aritmiilor (o problemă a ritmului cardiac serios) sau pentru a trata un tiroid subactiv

-Unele suplimente pe bază de plante și nutritive

-Niveluri electrolitice anormale

Unii oameni au palpitații după mese grele, bogate în carbohidrați, zahăr sau grăsimi. Uneori, consumul de alimente cu mult glutamat monosodic (MSG), nitrați sau sodiu poate cauza palpitații. Dacă aveți palpitații ale inimii după ce ați consumat anumite alimente, s-ar putea datora sensibilității la alimente. Păstrarea unui jurnal alimentar vă poate ajuta să aflați ce alimente să evitați.

Acestea pot fi, de asemenea, legate de boli de inimă. Când sunt, este mai probabil să reprezinte aritmia. Condițiile cardiace legate de palpitații includ:

–         Infarct miocardic anterior

–         Boală arterială coronariană

–         Insuficiență cardiacă

–         Probleme cu valva inimii

–         Probleme cu mușchii cardiaci

La doctor, acesta va vrea să știe și vă va face următoarele investigații:

Vă face un examen fizic

Va studia  istoricul medical

Va vrea să știe despre medicamentele, dieta și stilul tău de viață curent

Vă va cereți informații despre când, cât de des și în ce circumstanțe apare palpitația

Uneori, un test de sânge vă poate ajuta medicul să vă găsească cauza palpitațiilor. Alte teste utile includ:

Electrocardiograma (EKG): Acest lucru se poate face în timp ce vă aflați în repaus sau exercițiu. Acesta din urmă este numit EKG de stres. În ambele cazuri, testul înregistrează semnalele electrice ale inimii și poate găsi ritmuri neobișnuite ale inimii.

Monitorizarea Holter: Veți purta un monitor pe piept. Înregistrează continuu semnalele electrice ale inimii timp de 24 până la 48 de ore. Poate identifica diferențele de ritm care nu au fost luate în timpul unui EKG.

Înregistrarea evenimentului: Veți purta un dispozitiv pe piept și utilizați un dispozitiv gadget portabil pentru a înregistra semnalele electrice ale inimii când apar simptome.

Radiografia toracică: Medicul vă va verifica modificările din plămâni care ar putea apărea din cauza problemelor cardiace. De exemplu, dacă găsește lichid în plămâni, poate provoca insuficiență cardiacă.

Echocardiograma: Este un ultrasunet al inimii tale. Acesta oferă informații detaliate despre structura și funcția sa.

Dacă este necesar, medicul vă poate trimite la un cardiolog pentru mai multe teste sau tratamente.

Tratamentul pentru palpitații. Aceasta depinde de cauza lor. Adesea, palpitațiile sunt inofensive și pleacă singure. În acest caz, nu este nevoie de tratament. Dacă medicul dumneavoastră nu găsește o cauză, el vă poate sfătui să evitați lucrurile care ar putea declanșa palpitațiile. Strategiile pot include:

Ameliorarea anxietății și stresului. Modurile comune includ:

–         Exerciții de relaxare

–         Yoga

–         Tai chi

–         Aromaterapie

Eliminarea din meniul zilnic a anumitor alimente, băuturi și alte substanțe. Acestea pot include:

Alcool

Nicotină

Cofeină

Medicamente ilegale

Evitarea medicamentelor care acționează ca stimulanți. S-ar putea să trebuiască să vă îndepărtați de:

Medicamentele pentru tuse și răceală

Anumite suplimente pe bază de plante

Dacă modificările stilului de viață nu ajută, este posibil să vi se prescrie medicamente. În unele cazuri, acestea vor fi beta-blocante sau blocante ale canalelor de calciu. Dacă medicul dumneavoastră constată un motiv pentru palpitații, el se va concentra pe tratarea acestui motiv.

Elaborarea strategiilor de combatere a palpitațiilor cardiace, înainte de a se produce, poate contribui la minimizarea stresului asociat cu acestea. Uneori, când începeți să manifestați palpitații ale inimii, vă faceți griji că aveți un atac de cord și crește anxietatea. Când adăugați stres suplimentar la un atac de anxietate, intensificați simptomele atacului de anxietate, mai degrabă decât scăderea simptomelor. Acceptați palpitațiile inimii și încercați să vă schimbați atenția spre altceva, cum ar fi respirația. Pe măsură ce focalizați comutatoarele, ritmul inimii va reveni încet la normal.

Anxietatea și bolile de inimă. Cercetările recente au arătat o corelație între un risc crescut de boli de inimă și anxietate, prin urmare, dacă aveți palpitații cardiace, este înțelept să discutați cu medicul dumneavoastră și să determinați dacă există o cauză fizică pentru palpitațiile inimii. Unele cauze fizice pot include aritmie, tahicardie, bradicardie sau fibrilație atrială. Hipertiroidismul poate provoca, de asemenea, rate neregulate ale inimii. Este important să vă asigurați că nu suferiți de una din aceste cauze fundamentale înainte de a vă respinge palpitațiile inimii ca un simptom al anxietății dumneavoastră.

 

Sursă foto: ExpertBeacon

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *