Durerea în piept și atacul de panică

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pieptul doare. Respirația devine mai scurtă. Inima începe să bată mai tare. Ți-e greață, puțin capricioasă și puțin îngrijorată?Acestea sunt toate simptome foarte frecvente în două boli comune, dar complet diferite. Deci, cum puteți spune dacă acest sentiment se datorează unui atac de panică sau unui atac de cord?

durerea de piept si atacul de panica

Durerea toracică noncardiacă este un fenomen comun costisitor în stabilirea cardiologiei. Studiile recente sugerează că tulburarea de panică, o tulburare de anxietate extrem de stresantă și tratabilă, apare într-o proporție semnificativă la pacienți cu durere în piept noncardiacă.

Durerea toracică este unul dintre cele mai frecvente simptome care determină consultarea medicală. Cele mai frecvent raportate cauze fizice ale durerii toracice persistente la pacienții cu artere coronare normale sunt tulburările de motilitate esofagiană, boala de reflux gastroesofagian, prolapsul valvei mitrale, angina pectorală microvasculară și nocicepția viscerală normală.Referenții au remarcat că, deși mai multe anomalii fizice individuale sau combinate pot fi găsite la pacienții noncardiaci, majoritatea pacienților nu au o cauză fizică distinctă pentru durere. Mai mult decât atât, chiar și în prezența anomaliilor fizice observate, tratamentele medicale sunt adesea ineficiente pentru unii pacienți. În cele din urmă, tulburările psihiatrice apar la o proporție semnificativă de pacienți cu oricare dintre afecțiunile fizice menționate mai sus. Este încă neclar dacă tulburările psihiatrice sunt cauza, rezultatul sau simplul paralel al acestor condiții.

Nu este întotdeauna ușor de făcut o diferență între cele două. Ambele sunt, de asemenea, relativ comune. Potrivit Asociației de anxietate și depresie din America (ADAA), peste 6 milioane de americani experimentează un atac de panică pe parcursul unui an. Între timp, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că anual 735.000 de americani suferă de un atac de cord. Aceste cifre sugerează că o mulțime de oameni se confruntă cu simptome similare în fiecare an. Dar cum putem ști ce eveniment le provoacă, de fapt?

Ce este un atac de panică? Un atac de panică este o condiție gravă care apare brusc, fără avertisment. Este diferit de reacțiile normale ale fricii și anxietății pe care le avem ca răspuns la evenimentele de viață stresante. Simptomele sunt extrem de intense, durează aproximativ 10 minute pentru majoritatea oamenilor. Dar unele atacuri de panică pot dura mai mult sau pot apărea unul după altul, ceea ce face dificilă discernerea atunci când se termină și altceva începe.

Esența unui atac de panică

În timpul unui atac de panică, sentimente bruște de teamă și de frică depășesc persoana și el sau ea este prins de un sentiment de a pierde controlul. Cursele inimii; persoana poate suferi dureri în piept, dificultăți de respirație, greață și amețeli. Individul se simte frecvent ca și cum ar putea să moară, să sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral, să se sufere la moarte sau să iasă. Odată ce se stinge vârful atacului de panică, simptomele încep să scadă și persoana începe încet să-și recâștige controlul. Cu alte cuvinte, individul răspunde cu frică și teroare de departe proporțional pentru situația dată, care nu este deloc o amenințare.

Ce este un atac de cord? Un atac de cord este moartea unui segment de mușchi al inimii cauzat de o pierdere de sânge. Sângele este, de obicei, tăiat atunci când o arteră care alimentează mușchiul inimii este blocată de un cheag de sânge. Dacă o parte din mușchiul cardiac moare, o persoană suferă de durere în piept și instabilitate electrică a țesutului muscular.  Alți termeni utilizați pentru un atac de cord includ infarctul miocardic, infarctul cardiac și tromboza coronariană. Un infarct este atunci când aprovizionarea cu sânge a unei zone este întreruptă și țesutul din acea zonă moare. Infarctul miocardic (atacul de cord) poate să apară la persoane care se ştiau cu angină pectorală, dar şi la persoane care nu au mai avut niciodată simptome cardiace. Cauza o constituie blocarea, de cele mai multe ori printr-un cheag, a unuia dintre vasele principale care irigă inima, ceea ce face ca o parte a muşchiului inimii să fie lipsit de oxigen, ducând la moartea acestuia. Uneori însă, un infarct miocardic se poate manifesta atipic, simptomele fiind nespecifice şi înşelătoare. Astfel, până la un sfert din cazuri pot fi fără durere toracică. De cele mai multe ori, acest tip de infarct se întâlneşte la vârstnici sau la persoane cu diabet zaharat, datorită incapacităţii de percepţie a durerii. În absenţa durerii, există simptome care pot mima boli mai puţin grave, fapt pentru care multe persoane nu ajung la medic, ajung prea târziu sau chiar sunt greşit îndrumate către alte specialităţi, întârziind diagnosticul şi tratamentul infarctului.

Atacul de panică sau atacul de inimă: diferențe în durere

Am abordat similitudinile comune în simptomele persoanelor care au suferit un atac de panică sau un atac de cord. Știți diferențele? De unde știi dacă ar trebui să încerci să aștepți ca atacul de panică să treacă sau dacă ar trebui să suni la urgențe?

Atacul de panică sau simptomele de atac de anxietate. Pentru a diferenția simptomele ambelor condiții trebuie să simți  modul în care această durere este dispersată în tot corpul. Atât pacienții cu atac de panică, cât și cei care suferă de atac de cord au descris o senzație intensă de durere în piept. Cu toate acestea, durerea toracică asociată cu un atac de cord real este adesea descrisă drept “zdrobire”. Sentimentul poate radia în restul pieptului, brațelor, spatelui, gâtului și chiar dinților. Pe de altă parte, durerea toracică în timpul unui atac de panică tinde să se simtă mai localizată. Este mai limitată la o anumită zonă a pieptului.

O modalitate obișnuită de a trata atacurile de panică este aceea de a respira prin ea. După cinci până la zece minute de respirație profundă și activă pentru a slăbi pieptul strâns, atacul de panică va înceta încet să scadă. După cinci minute de respirație, dacă corpul nu a prezentat semne de îmbunătățire, atunci poate fi un atac de cord. Dacă aceste simptome persistă peste semnul de cinci minute, nu ezitați să sunați la urgențe.

Alte simptome. Durerea nu este singura modalitate de a diferenția dacă suferiți un atac de panică sau un atac de cord. Într-un atac de panică, simptomele sunt mult mai probabil să vă surprindă cu un debut brusc. Simptomele durează de obicei în jur de zece minute. Deși acea perioadă scurtă de timp poate fi extrem de intensă și terifiantă, fizic veți fi bine dacă veți ieși din ea.

Pe de altă parte, un atac de cord poate începe cu un disconfort minor. Apoi se transformă în durere severă în câteva minute. Aceasta poate dura până la câteva ore și poate fi amenințătoare dacă nu este tratată imediat.

Dacă vă confruntați cu stare de leșin sau chiar vă pierdeți conștiința, este mult mai probabil că ceea ce experimentați este un atac de cord. Un atac de panică este puțin probabil să provoace acest lucru. Deși greața poate apărea, de asemenea, în ambele cazuri, este mai frecventă pentru pacienții care suferă de atac de cord. Un atac de panică poate fi, de asemenea, însoțit de un sentiment intens de frică sau de anxietate. Un alt simptom care este mai răspândit în atacurile de panică este hiperventilația. Acest lucru nu este raportat ca frecvent la persoanele care suferă de atac de cord.

Când un atac de cord provoacă un atac de panică

Un atac de cord poate fi un eveniment foarte înfricoșător. Nu este nemaiauzit ca acestă să determine persoana să aibă un atac de panică simultan. În timp ce un atac de cord necesită asistență medicală imediată, o modalitate de a aborda simptomele unui atac de panică este de a combate hiperventilația prin respirația abdominală profundă.

Această metodă se focusează pe a va ajuta să vă concentrați și să vă încetiniți respirația. La fiecare respirație, ar trebui să umpleți plămânii cu cât mai mult aer. Apoi, încercați să vă țineți respirația timp de aproximativ cinci secunde. Cu această tehnică mulți oameni se calmează și se concentrează pe altceva decât gândurile lor anxioase.

Este adevărat că, în anumite cazuri, un atac de cord poate duce de fapt la un atac de panică. Acest lucru se datorează fricii și anxietății care se pot simți în timpul episodului. Cu toate acestea, un atac de panică în sine nu poate provoca aspectele fiziologice ale unui atac de cord! Deci, dacă știți că este un atac de panică, nu este nevoie să vă induceți falsa idee că urmează să ai un atac de cord. Continuați să evaluați ce fel de durere simțiți și unde este și să acordați atenție atunci când simptomele pierd în intensitate.

Atac de panică sau atac de cord? Nu ignora simptomele

Liniile dintre un atac de panică sau un atac de cord sunt foarte subțiri, dar nu trebuie ignorate. Dacă simptomele persistă mai mult de cinci minute, este posibil să fiți în pericol grav. Acționați ca și când viața voastră depinde de ea, pentru că o face. Dacă credeți că ați putea avea un atac de cord – chiar dacă nu sunteți 100% sigur – ar trebui să solicitați imediat asistență medicală de urgență. Când vine vorba de atacuri de inimă, literalmente fiecare minut contează, așa că nu ezitați – doar sunați. Este mult mai bine să ajungeți cu o alarmă falsă decât să riscați invaliditatea permanentă sau moartea. În același timp, este întotdeauna o idee bună să luați măsuri proactive pentru a vă asigura că stilul de viață te ajută să rămâi sănătos. Așa că ești mai puțin susceptibil la orice tip de atac.

 

Sursă foto: About Meditation

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *